Как се вземат важните за софиянци решения от техните градски

...
 
Как се вземат важните за софиянци решения от техните градски
Коментари Харесай

Симеон Ставрев, ДБ пред novini.bg: Притеснен съм какво ще остави ГЕРБ в София след управлението им /I-ва част/

 
Как се вземат значимите за софиянци решения от техните градски избраници в СОС? Какво споделят на хората управници, които постановат нова билетна система и единствено месец по-късно я анулират? Защо сметките ни за парно са високи и чия е виновността по тази причина? Разговарям със Симеон Ставрев, общински консултант първи мандат в СОС от квотата на Демократична България. Той е софтуерен инженер. Втората част от диалога ни ще бъде оповестена на следващия ден.

- Какъв сигнал дава СОС към жителите с повратливите решения за билетната цена в публичния превоз – ту вкарват нещо ново, ту го анулират като не дейно?

- Смяната на картите за една линия в градския превоз, бяха отстранени след отчет на ГЕРБ-СДС, Вътрешна македонска революционна организация и „ Спаси София ”. Ние от Демократична България, както и Българска социалистическа партия не подкрепихме този отчет. Хората не утвърдиха това решение и стачкуваха, а

от ГЕРБ се уплашиха и взеха решение да върнат остарялото състояние

като това ще се случи в средата на март и допускам, че към този момент няма да има никой, който ще се възпротиви на това. Грешката, най-общо казано, е на ръководещото болшинство, тъй като взеха решение, че по този начин ще вкарат повече пари в градския превоз. Само че от позиция на потребителите, това не е преференциално чисто финансово. Не разбирам за какво би трябвало да се понижава броя на транспортни документи, който разрешава на хората да пътуват по-гъвкаво. Т.е., когато ти намалиш  броя на транспортни документи, то това води до редукция на пътуванията, което е тъкмо назад на това, което би трябвало да реализира Следствен отдел към окръжна прокуратура – да има повече хора, ползващи градския превоз.

Понеже заплащането на билет в градския превоз стана доста комфортно и от ден на ден хора го употребяват, тази седмица ще въвеждам предложение в СОС, с което да ограничим пътуването с банкова карта до 60 мин с едно или повече прекачавания до 2.20 лева В момента, в случай че пътувате два пъти, ще ви коства 3.20 лева, което е два билета по 1.60 лева Шефът на ЦГМ ми удостовери, че механически това понижение може да се реализира, тъй че мисля, че предлагането ми ще е в интерес на софиянци.



- Проблемите  не станаха ли ясни още на оповестените публични разисквания, преди нормата да се внесе за гласоподаване на съвета? Защо СОС не се вслушва в гласа на жителите?

- Смятам, че хората не схванаха тъкмо защо става въпрос, когато се обсъждаше новата тарифна политика. Ние от Демократична България тогава казахме, че новата билет система, през която минават покупките на транспортни документи или валидаторите в транспортните средства и онлайн каналите, през които можете да си купите карта или билет,  е с неразбираема благосъстоятелност. Тогава акцентирахме върху този проблем. В средата на лятото цялата осведомителна акция се разми и до хората не стигна ясна дефиниция за новите цени, карти и билети. ЦГМ, съгласно мен, изобщо не направи съответна осведомителна акция по този начин, че пасажерите да схванат предложенията. Гражданите видяха ясно защо става въпрос, когато отидоха на гишетата при започване на годината.

Изводът от всичко това е, че СОС би трябвало по-внимателно да взема решения по отношение на хората и не без авансово изследване на тяхното мнение

по въпросите, които директно ги засягат.Общинският съвет позволи неточност, която в този момент ще поправи. ГЕРБ непрекъснато споделя, че градският превоз е недофинансиран. Но решението на този проблем не е да се товарят жителите с повече пари за услугата, а да се трансформират изискванията в ръководството и управлението на този бранш, както и атмосфрата в самите транспортни средства във връзка с качеството. Така и повече хора ще пожелаят за пътуват с този тип транспорт.

- Друга огромна тематика за публичния живот в столицата е Завода за изгаряне на боклуци. Катастрофира ли този план?

- Почти 100 процента  е несъмнено, че инсенератор няма да има. Най-важната причина е, че няма да има европейско финансиране за реализиране на тази концепция.



Заводът коства повече от 300 милиона лв., евросредствата щяха да са 177 млн.лв., само че това финансиране на практика е изгубено, което бе доказано от екоминистерството и Йорданка Фандъкова. Без тези пари считам, че в границите на сегашния мандат, няма по какъв начин желанията да се осъществят. „ Топлофикация София ” приключи процедурата за избор на реализатор, след мнение от Върховен административен съд за комплициран ред при провеждането й. Накрая остана единствено един претендент, което не е по разпоредбите за конкурс и сдружението закри процедурата. Оценка на въздействието върху околната среда за инсенератора  също се апелира в съда и още не е известно решението на магистратите. При всичко това, не си представям по какъв начин „ Топлофикация София ” ще стартира строителството на сходен цех.

- Какво значи всичко това за София и за софиянци?

- Няколко неща.

ГЕРБ-СДС и Вътрешна македонска революционна организация ще завещаят един голям проблем на идващото болшинство в СОС – какво да се прави с боклука на София.

Построиха първия цех за сушене на отпадъците и подготвянето им за изгаряне на стойност 300 милиона лв.. До него се вози сметта от кофите посредством частни компании, на които им плащаме от бюджета. Третата част от този проект беше градежът на самия инсенератор. След като отпадъците без метал и стъкло се приготвят за горене в първия, трябваше да се горят във втория, който, както стана ясно, няма да се случи. И какво вършим отсега нататък? Според мен в столицата би трябвало да се обърне съотношението сред контейнерите за разделно събиране и елементарните - металните. Трябва да се ускори разделното сметосъбиране. Така отпадъците ще употребяват хем за суровина, хем ще генерираме по-малко като размер общ отпадък, който да се прави за горене. Към сегашния миг огромна част от отпадъците се складират и депонират, което не е целесъобразно. Аз съм доста обезпокоен какво ще се случва след мандата на настоящето болшинство в ръководството на София.

Примерно аз и сътрудниците ми в общинския съвет сме изрично срещу градежа на безсмисления инсенератор, а тези 177 милиона лв. могат да се вложат за когенерация в " Топлофикация София ". Това би означавало увеличение на приходите от продажба на ток. В момента безусловно това, което се случва е, че се изгаря газ и от него се прави ток. Но в случай че имаше съответна когенерация, то компанията щеше да печели пари. Това са пропускани изгоди десетки години обратно, а можеше сдружението да няма 2 млрд.лева дълг, жителите да не заплащат солени сметки за парно. Такъв е рационалният метод, съгласно мен. Вместо него, с помощта на актуалното ръководство загубихме 6 години време в ялови правосъдни борби и 177 милиона лв..

/Следва/

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР